NIEUWLEUSEN - Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van twaalf jaar geëist tegen een 40-jarige man uit Nieuwleusen. Hij wordt ervan verdacht zijn destijds bijna vier maanden oude baby met fors geweld om het leven te hebben gebracht. Dat zou zijn gebeurd in de nacht van 9 op 10 maart vorig jaar.


Het letsel van het kindje komt aan het licht als haar moeder ’s nachts thuiskomt van haar werk. Zij treft op dat moment de baby zwaargewond aan. Na enige tijd belt zij met de huisartsenpost, waarna het kindje uiteindelijk naar het ziekenhuis wordt gebracht. Daar overlijdt het meisje aan haar verwondingen. Ze blijkt fataal hoofdletsel te hebben in combinatie met verschillende breuken en bloeduitstortingen.

De vrouw heeft verklaard met de baby van de trap te zijn gevallen, maar uit onderzoek is gebleken dat een val van een trap niet de oorzaak kan zijn van het ernstige hoofdletsel: volgens deskundigen is daarvoor een grotere krachtsinwerking op het hoofd vereist. Onduidelijk is wat exact de geweldshandelingen zijn geweest die het ernstige letsel bij het meisje hebben veroorzaakt. Dit weet alleen de dader, aldus de officier van justitie.

Volgens de officier is uit onderzoek vast komen te staan dat de 40-jarige man verantwoordelijk is voor de dood van de baby. De man was alleen thuis met het meisje en haar oudere broer. Er zijn geen andere mensen die het letsel veroorzaakt zouden kunnen hebben. Het alternatieve scenario dat de broer van het meisje verantwoordelijk zou zijn voor het letsel, schuift de officier ter zijde. Uit het onderzoek zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat de broer agressief was tegen het meisje en deskundigen constateren dat een jongen niet de krachten heeft om letsel bij een baby te veroorzaken in de mate zoals in deze zaak aan de orde is.

Er kan wettig en overtuigend bewezen worden dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag, aldus de officier van justitie. Daarnaast kan bewezen worden dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan nalatigheid in vereniging, omdat hij heeft verzuimd om tijdig medische hulp in te schakelen nadat de baby ernstig gewond was geraakt.

De man heeft in het proces geen openheid van zaken willen geven. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat er sprake is geweest van excessief geweld. Volgens de officier van justitie is daarom een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf jaar aan de orde. “Hoe kan iemand zijn eigen kind van nog geen vier maanden oud op zodanige wijze toetakelen en vervolgens op alle mogelijke manieren proberen zijn verantwoordelijkheid te ontlopen? Het meisje moet in haar korte leventje veel pijn hebben gehad. We weten niet wat een kindje van vier maanden precies kan denken en voelen, maar geborgenheid kan zij bij haar vader niet gevoeld hebben. Ik neem dit verdachte zeer kwalijk.”

Ook de moeder (38) van het meisje moest zich vandaag voor de rechter verantwoorden. De inhoudelijke behandeling van haar zaak zal op een later moment worden voortgezet.