ZWOLLE - In februari is een 23-jarige man uit Zwolle aangehouden voor het schieten met een balletjespistool in de binnenstad van Zwolle. Vandaag stond hij daarvoor terecht, en voor nog een hele reeks strafbare feiten. De man wordt ook verdacht van mishandeling van agenten, boa’s en een buschauffeur, en het hacken van het salarissysteem van de gemeente Amsterdam.


Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eiste twee jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. “De maatschappij verdient maximale bescherming tegen het gewelddadige gedrag van deze man met meerdere stoornissen”, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir.

Volgens hem is de verdachte een autistische man die zich zeer agressief gedraagt in met name de richting van gezagsdragers. In het hele land liepen strafzaken tegen hem. De zaken zijn samengevoegd om ze in één keer te kunnen afhandelen.

Zo zou hij op de avond van 20 februari 2021 drie vrouwen en een man met een gasdrukwapen (met metalen kogeltjes) hebben beschoten op de Oude Vismarkt in Zwolle. Bij deze beschieting zouden ook winkelruiten zijn gesneuveld.

Verder zou een boa klappen hebben gekregen toen hij de 23-jarige had aangesproken tijdens een controle van de avondklok in Zwolle op 16 februari 2021. Op 15 april 2020 zou de verdachte in Velserbroek met een schroevendraaier hebben ingestoken op een boa toen hij de man wilde bekeuren voor het fietsen in het voetgangersgebied. De boa raakte niet gewond omdat hij een veiligheidsvest droeg.

Op 2 juli 2020 zou de verdachte een parasolvoet, dakpannen en glazen potten richting politieagenten hebben gegooid en naar hen hebben uitgehaald met een stalen pijp. Hij deed dat vanaf de zolder van een schuur in Velserbroek waarin hij zich had verschanst nadat de politie hem vergeefs tot stoppen had gemaand. De politie had de man zien rijden en een fiets waarop hij zelf een motor had gebouwd.

Verder stond de 23-jarige terecht voor mishandeling van een buschauffeur in Haarlem. Op 30 december 2019 zou hij de vrouw hebben geslagen, omdat hij boos was dat ze - wegrijdend bij station – niet meer voor hem was gestopt. Toen hij een halte verderop instapte, zou hij haar een vuistslag in het gezicht hebben gegeven.

Ook zou de verdachte zichzelf toegang hebben verschaft tot het computersysteem van de gemeente Amsterdam, waar hij vier accounts zodanig zou hebben gewijzigd dat de salarisbetalingen aan deze personen op het rekeningnummer van verdachte zouden zijn gestort. Dit zou zijn gebeurd op 19 november 2019.

De officier acht alle feiten wettig en overtuigend bewezen. De verdachte, die sinds de beschieting met het balletjespistool in voorlopige hechtenis zit, kampt volgens de officier met “een flinke problematiek”.

Vooral in confrontatie met ‘het gezag’ loopt de spanning zo op dat hij reageert met geweld. De man laat zich totaal niet sturen, constateerde de officier. De maatschappij moet tegen hem worden beschermd. Dat kan alleen als de 23-jarige langdurig klinisch wordt behandeld. Een celstraf en tbs met dwangverpleging is hier de enige optie, aldus de officier.