ZWOLLE - De rechtbank Overijssel veroordeelt een 32-jarige man tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor poging doodslag, het meerdere malen seksueel binnendringen bij en het mishandelen van zijn dochter. De moeder van het meisje, een 32-jarige vrouw, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden voor het in hulpeloze toestand achterlaten van haar dochtertje. Naast de gevangenisstraf moeten zij ook een schadevergoeding betalen van 172.245,29 euro.

Fors geweld

Op 12 februari 2022 zijn beide ouders samen thuis als op dat moment het vier weken oude meisje slap wordt en wegvalt op de arm van haar vader. Het meisje wordt opgenomen in het ziekenhuis, waar hoofd- en hersenletsels, bloedingen, ribbreuken en blauwe plekken worden geconstateerd. De rechtbank stelt vast dat het letsel alleen kan zijn veroorzaakt door fors geweld en niet door het lichte schudden waar vader over heeft verklaard. De krachten die nodig zijn om het letsel te veroorzaken zijn vergelijkbaar met een auto die over de kop slaat of een val van verdiepingen. Het geweld moet maximaal enkele seconden voor het moment van slap worden/wegvallen zijn toegepast. Vader had de baby al even op de arm toen zij slap werd en wegviel. De rechtbank houdt hem verantwoordelijk voor het geweld.

Seksueel binnendringen en mishandelen

Dat er naast de poging doodslag ook sprake was van meerdere mishandelingen en het meerdere malen seksueel binnendringen kwam aan het licht toen het meisje vierenhalve maand oud was en met spoed opgenomen moest worden in het ziekenhuis. Daar bleek dat zij ernstig (ano)genitaal bloedverlies had en ernstige schade aan haar vagina en anus. Het bloedverlies en de schade was dusdanig erg dat zij zonder medisch ingrijpen was overleden. Om de schade aan haar vagina en anus te herstellen moest ze meerdere keren worden geopereerd.

Grote inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit

De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij ernstig geweld heeft uitgeoefend tegen een weerloze baby, die volledig afhankelijk is van zijn zorg. De man heeft met zijn gedrag een grote inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van het meisje. Daarbij komt dat het seksueel grensoverschrijdende gedrag thuis heeft plaatsgevonden, een plek waar een kind juist veilig zou moeten zijn. De man is ernstig tekortgeschoten in zijn rol als vader en heeft het in hem gestelde vertrouwen ernstig beschaamd. Daarbij weegt de rechtbank in strafverzwarende zin mee dat de man geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn handelen. Hierdoor blijft het tot op de dag van vandaag voor iedereen onverteerbaar en onbegrijpelijk waarom dit is gebeurd.

In hulpeloze toestand achterlaten

De moeder van het meisje is veroordeeld voor het in hulpeloze toestand achterlaten van haar dochtertje. De vrouw heeft verzuimd adequaat in te grijpen of hulp te zoeken om haar eigen dochter te beschermen tegen het (seksueel)geweld van de man. Dit terwijl er meerdere signalen waren dat zij in gevaar verkeerde. De rechtbank rekent het de vrouw aan dat zij haar dochter gedurende het prille begin van haar leven niet de geborgenheid en veiligheid heeft geboden die zij nodig had.